11 Mayıs 2011 Çarşamba

UZUNGÖL











Uzungöl, Çaykara


Flag of Turkey.svg Uzungöl
Türkiye'deki Konumu
Trabzon

Trabzon
Trabzon İlindeki Konumu
Uzungöl'den bir görünüm

Uzungöl'den bir görünüm
Çaykara İlçesindeki Konumu
Harita
Bilgiler
Nüfus 4.190 [1] (2000)
Rakım 1090 metre
Koordinatlar °′, °′
Posta kodu: 61940
Alan kodu: 0462
Genel bilgiler
Ülke: Türkiye Bayrağı Türkiye
Coğrafi Bölge: Karadeniz
İl: Trabzon
İlçe Çaykara
Belediye Başkanı: Abdullah Aygün
Uzungöl
Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı turistik belde. Sık ormanları ve doğal güzelliği ile iç ve dış turistleri cezbetmektedir. Adını kıyısında bulunduğu gölden alır. Bu göl yamaçlardan düşen kayaların, Haldizen deresinin önünü kapatmasıyla oluşmuştur.

Konu başlıkları

[gizle]

Coğrafya [değiştir]

Uzungöl, Trabzon'a 99 km, Çaykara'ya ise 19 km uzaklıktadır. .
Yayla Yolundan Uzungöl Manzarası
Türkiye'nin yağmur ormanlarının bulunduğu, Soğanlı ve Kaçkar Sıradağları'nın birleşim yerinde bulunmaktadır. Bu bölge aynı zamanda yerkürenin ılıman bölgede bulunan en yaşlı ormanlarına evsahipliği yapmaktadır. Bol yağış ve nisbi ılıman iklimi sayesinde yılın her mevsimide yeşildir. Demirkapı ve Soğanlı dağlarında tesbit edilmiş 60'tan fazla endemik bitki bulunmaktadır. Yabanıl hayvan hayatı açısından da zengin bir çevre içerir. Bu hayvanlardan, bozayı, karaca, vaşak, dağkeçisi türleri bulunmaktadır.Uzungöl Doğal Sit Alanı, Özel Koruma Çevresi ve Tabiat Parkı gibi koruma statülerine sahiptir.
Bu göl Alüvyon set gölüne örnektir.

İklim [değiştir]

Uzungöl, tipik Karadeniz iklimine sahiptir. Yılın her mevsimi bol yağış alır. Yağışlar; kışın kar, yazın yağmur şeklindedir. Yaylalarda, iklimin he türü her an görülebilir. Burada 1998 - 2008 ölçümlerine göre tesbit edilen en düşük sıcaklık -12 C derecedir.

Nüfus [değiştir]

Resimlerdede görüldüğü gibi etrefı evlerle doludur bunun nedeni geçmişte atalarımızında su yanına ev yapmasından kaynaklanır.

Ekonomi [değiştir]

Beldenin en önemli ekonomik faaliyetlerinden biri turizmdir. Göl boyunca pek çok pansiyon yaz sezonunda, bazılarıysa sene boyunca hizmet vermektedir.

Ekoloji Tahribatı [değiştir]

Son zamanlarda Uzungöl çevresinde yapılan çevre tahribatı, yerel ve ülke basınında[1] geniş yer almıştır. Özellikle gölün çevresine yapılan stabilize yolun, gölün kaynaklanan su taşkınlarından etkilenmemesi amacıyla yapılan beton istinat duvarı, tam anlamıyla Uzungöl de ekolojik bir felaketin yaşanmasına neden olmuştur. Gölün doğal ve ekolojik yapısını alt üst eden beton bariyerlerin kaldırılması ve gölün eski doğal görünümüne kavuşturulması için çok sayıda çevreci sivil toplum örgütünün çabaları devam etmektedir. Uzungol-beton.jpg

Belediye [değiştir]

Uzungöl belediyesi 1962 yılında kurulmuştur.
Uzungol panoramic2.jpg

Kaynakça [değiştir]

1 [2]

Dış bağlantılar [değiştir]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder