17 Mayıs 2011 Salı

AYDER YAYLASI



Ayder

Ayder yaylası, Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinin 19 km güneydoğusunda yeralan 1350 m rakımda ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı bir yayladır.Dünyanın güzel suları buradaki derelerden akar.

Konu başlıkları

[gizle]

Tarihçe [değiştir]

1871 tarihli Trabzon Vilayet Salnamesi'nde Çamlıhemşin nahiyesinde Hala deresi civarında Ayder kaplıcası ve maden suyunun bahsi geçmektedir. araştırmacı metehan mollamehmetoğlu ayderin 1900 lü yıllarda trabzon rum pontus devletinin bir dinlence yeri olduğunu söyledi kaplıcanın geçmişi 1700 lü yılları bulnmaktadır[1].

Ayder kaplıcası [değiştir]

Osmanlı döneminden beri şifalı suyu ile ilgi odağı olan Ayder 1987 yılında turizm merkezi ilan edilmiş, romatizmal hastalıklar, iç hastalıkları, kadın hastalıkları ve cilt hastalıklarına şifa verdiği iddia edilen, 260 metre derinlikten gelen 50 derece sıcaklığındaki kaplıcalarından faydalanılabilmesi için modern turistik tesieler inşa edilmiştir. 260 metre derinlikten çıkan, 50 derecelik kaplıca sularının başta romatizma, kireçlenme olmak üzere pek çok hastalığa iyi geldiğini belirtiyor. Kaplıca sularından fayda görmek için havuza girmek, özel banyo almak ya da içmek mümkün. KaradenizTeknik Üniversitesi'nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güler yaptığı açıklamada, kaplıca sularının romatizmal eklem hastalıkları,sinir, sindirim, dolaşım sistemi hastalıklarıyla idrar yolları ve üreme organı hastalıklarına iyi geldiğini belirtiyor. Kaplıca suları ayrıca, egzama ve sedef, ergenlik sivilceleri gibi cilt hastalıklarının tedavisinde de kullanılıyor. Tabii ki, kaplıcaya girmeyi sakıncalı kılacak durumlar da var. Örneğin kanamalı rahatsızlıklar, yüksek tansiyon ve kalp rahatsızlıkları başta geliyor. Bu nedenle kaplıcaya girmeden önce mutlaka uzman bir doktora danışmak şart. Zaten Ayder Kaplıcaları'nda görev yapan bir uzman doktor da bulabilirsiniz. Uzmanlar ayrıca kaplıcada günde ikiden fazla banyo alınmaması gerektiğini hatırlatıyor ve 4 banyodan sonra kendisini halsizlikle belli eden ve Kaplıca Krizi olarak tanımlanan bir rahatsızlığın bazı kişilerde görülmesinin normal olduğunu belirtiyorlar.

Ayder festivali [değiştir]

Yayla başlangıçta Hemşinlilerin yazın çayır biçerek, büyükbaş hayvanlarının kışlık ot ihtiyacını sağlamak amacıyla kullanılmaktayken, turizm merkezi olmasıyla bu vasfını büyük ölçüde kaybetmiş pansiyonculuk ve gelen turistlere hitap eden hediyelik eşya mağazaları temel geçim kaynağı haline gelmiştir.

Resim Galerisi

Kaynakça [değiştir]

  1. ^ Özhan Öztürk. Karadeniz Ansiklopedik Sözlük. İstanbul. 2005 Cilt 1. s. 137
M.Şamil Kaynak:Deneyim

Dış Linkler [değiştir]

Ayder Yaylası Otelleri
Ayder Heliski

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder